Avrupa Birliği bir ülkeyle daha göç anlaşması imzalamaya hazırlanıyor

200 milyon dolarlık yardım verilecek

Avrupa Birliği'ne düzensiz göç, geçen yıl 2016'dan sonraki en yüksek seviyesine ulaşarak 380 bin kişiyi geçmişti (AFP)

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yeni bir göç anlaşması imzalamak için Moritanya'ya gitti.

Başkent Nuakşot'u ziyaret eden Avrupalı siyasetçiler burada Moritanya lideri Muhammed Veled Gazvani'yle bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkilinin ziyareti Batı Afrika kıyılarından İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'na yasadışı göç rakamlarının keskin bir şekilde artması üzerine planlandı.

Sosyal medya hesabından ziyaretle ilgili bir paylaşım yapan Von der Leyen, "AB-Moritanya ortaklığını ilerletmek için buradayız. Bölgesel güvenlik ve göç konusunda işbirliğini artıracağız" ifadelerini kullandı.

Yasadışı göçteki artışla birlikte stratejik önemi artan Moritanya, komşusu Senegal'le birlikte Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenler için kilit önemdeki çıkış noktalarından biri.

Ocakta, 7 bin 720 göçmen Atlantik'i botlarla geçerek Kanarya Adaları'na ulaşmayı başarmıştı. Bu rakam 2023'ün aynı periyodunda adalara ulaşan göçmen sayısının yüzde binden daha fazla artması anlamına geliyor.

İspanyol hükümetinin verilerine göre Kanarya Adaları'na ulaşan botların yüzde 80'i Moritanya kıyılarından hareket ediyor.

Pazartesi günü İspanyol El Pais gazetesinde yer alan haberde, Avrupa Birliği'nin Moritanya yönetimine botların ülkeden ayrılmasına izin vermemesi için 200 milyon euroluk bir yardım paketi açıklamaya hazırlandığı ifade edilmişti.

AB'nin ayrıca Moritanya'da hidrojen enerjisiyle ilgili yatırımlar yapmak istediği de biliniyor. Von der Leyen ve Sanchez'in ziyaretinde konunun da masaya yatırılacağı ve Avrupa Kalkınma Bankası'ndan yetkillerin toplantıya katılacağı duyurulmuştu.



Independent Türkçe, Politico, Guardian, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU