Mısır: Gazze'deki ateşkes bölgedeki şiddetin artışını sınırlıyor

Gazze Şeridi kamplarını hazırlamak için acele eden Kahire, İsrail'in Philadelphia Koridoru üzerindeki ‘kontrolünü’ reddediyor.

Fotoğraf: EPA

Mısır, “Gazze'de ‘kapsamlı ve acil’ bir ateşkese ulaşmanın, Gazze Şeridi'ndeki kriz durumunu sona erdirmenin ve bölgedeki şiddet artışını sınırlamanın tek yolu olmaya devam ettiğini” vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, dün yaptığı açıklamada, “Ülkesinin krizin başlangıcından bu yana siyasi ve diplomatik hamleleri sürdürme ve önemli uluslararası taraflarla birlikte yardımların Gazze Şeridi'ne girmesi sürecinde İsrail tarafının koyduğu engelleri ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını” yineledi.

Gazze kamplarını hazırlamak için de acele eden Kahire, Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım akışı sağlanması için çalışmalarını sürdürüyor. Dün 106 tır yardım ve yakıt, Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi'ne geçti. Bu, Kahire'nin İsrail'in Philadelphia Koridoru üzerindeki ‘kontrolünü’ reddettiği bir zamanda gerçekleşti.

Tehcirin reddedilmesi

Şukri, “G7 gibi önemli uluslararası tarafların, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun bu konudaki kararı doğrultusunda Gazze Şeridi'ne insani yardımın tam olarak uygulanmasına izin verecek ve İsrail'in Filistinlileri ülkeleri dışına çıkarmaya yönelik girişimlerini önleyecek şekilde ateşkesin desteklenmesine yönelik siyasi ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini” vurguladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd’e göre bu açıklama, Şukri'nin dün İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Antonio Tajani ile Gazze'deki durum ve bölgesel gelişmeleri tartıştığı bir telefon görüşmesi sırasında geldi.

Ebu Zeyd, basın açıklamasında şunları söyledi:

İki bakan arasındaki temas, İtalyan tarafının, özellikle İtalya'nın G7 dönem başkanlığının başlamasıyla birlikte bölgesel durumlardaki son gelişmelere ilişkin değerlendirme ve vizyon alışverişinde bulunma konusundaki istekliliği çerçevesinde gerçekleşti. İtalya Dışişleri Bakanı'nın bölgeye ziyareti öncesinde iki bakanın görüşmeleri, Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani ve güvenlik koşullarının çeşitli yönlerini ele alma konusuna odaklandı. İtalya Dışişleri Bakanı Mısır'a, İtalyan insani yardımının Gazze Şeridi'ne ulaştırılmasında oynadığı önemli rolden dolayı teşekkür etti.

Ebu Zeyd, iki bakanın görüşmelerinin, Lübnan arenası da dahil olmak üzere Gazze'deki durum çerçevesinde bölgedeki mevcut gerilimleri ve Kızıldeniz'de seyir güvenliğini de kapsayacak şekilde genişletildiğini açıkladı. İki bakan, “Gazze'deki krizi azaltmanın yollarını geliştirmek ve çatışmanın bölgenin diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için ateşkes çabalarını ilerletmek amacıyla önümüzdeki dönemde istişarelere devam etme” konusunda mutabakata vardı.

Uluslararası destek

Dün yapılan başka bir telefon görüşmesinde Şukri ve Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, “Filistinlilerin insani yardıma tam ve sürdürülebilir erişimini sağlamak için gerekli destek ve tesisleri sağlamaya ve gerekli uluslararası desteği harekete geçirmeye devam edilmesi” gerektiğini vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, telefon görüşmesinde, “Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani koşullar, Gazze’ye insani yardım getirilmesi sürecinin kolaylaştırılması, koordine edilmesi ve izlenmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin 2720 sayılı kararının tam olarak uygulanmasına yönelik hamleler” ele alındı.

Mısır ve Norveç arasında “Gazze Şeridi'ne daha fazla uluslararası insani desteği harekete geçirmek amacıyla koordinasyon ve iş birliğinin yoğunlaştırılması” konusunda mutabakata varıldı.

Bu, el-Kahire el-İhbariyye televizyon kanalının, üst düzey olarak tanımladığı Mısırlı kaynaklardan alıntı yaparak, Mısır'ın, İsrail'in Philadelphia veya Selahaddin Koridoru’nu ‘kontrol etmesine’ izin verecek bir teklifi onayladığı yönündeki haberleri reddettiği bir zamanda gerçekleşti.

Philadelphia Koridoru

Cuma akşamı El-Kahire el-İhbariyye televizyon kanalı, Mısırlı kaynakların iddia edilen önerinin “Filistin Yönetimi'ni savaştan sonraki gün planına dahil etmesi karşılığında İsrail'in Philadelphia Koridoru’nu işgal etmesine izin verdiğini” belirttiklerini bildirdi. Ancak kaynaklar, “Bu tür medya iddialarının dikkatleri Mısır'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını derhal durdurmanın gerekliliği konusunda beyan ettiği pozisyonlardan başka yöne çekmeyi amaçlayan günlük bir ritüel haline geldiğini” doğruladı.

Mısır ile Gazze arasındaki sınır şeridinde 14 kilometre boyunca uzanan Philadelphia Koridoru, Mısır ile İsrail arasında 1979 yılında imzalanan Barış Anlaşması’nın bir parçası. Koridor, sınır şeridinde sınırlı sayıda asker ve silahın bulunduğu D Bölgesi'nde yer alıyor. Mısır, İsrail'in 1979'da imzalanan barış anlaşması ve bölgenin güvenli bölge olarak kalacağının kabul edildiği 1995 Oslo Anlaşmaları ile silahlandırılan Philadelphia Koridoru üzerindeki ‘kontrolünü’ reddediyor.

Arap Dünyası Haber Ajansı (AWP), geçtiğimiz pazartesi günü Mısırlı resmi bir güvenlik kaynağının şu sözlerini aktardı:

Mısır, Gazze Şeridi'ne silah kaçakçılığını durdurma bahanesiyle İsrail'in Philadelphia Koridoru’nu kontrol etmesine izin vermeyecek. Gazze Şeridi sınırının kontrolü Mısır'ın sorumluluğundadır ve barış anlaşması, İsrail'in Philadelphia Koridoru’nda askeri hareketler gerçekleştirmesini engellemektedir. Mısır buna izin vermeyecektir.

Bu ayın başında Mısırlı resmi bir kaynak, “İsrail medyasında çıkan Philadelphia Koridoru konusunda Mısır-İsrail iş birliğinin varlığına ilişkin iddiaları” yalanladı ve bu tür haberlerin ‘yanlış’ olduğunu vurguladı.

İnsani yardımlar

Bu bağlamda Mısır, Filistinlilere yardım götürme çabalarını yoğunlaştırıyor. AWP'nin dün aktardığı habere göre, Kuzey Sina'daki Mısır Kızılayı'nın Başkanı Halid Zayed, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'nin sağladığı 100 tıbbi ve gıda yardım tırı, 6 akaryakıt kamyonu ve 35 ambulans Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi'ne geçti. Gazze'ye giriş için denetim prosedürlerini tamamlamak amacıyla el-Avce ve Kerem Şalom geçiş noktalarına gönderilmek üzere 90 yardım kamyonu daha hazırlandı. 27 yaralı Filistinli de cumartesi günü 27 yakınıyla birlikte Refah Sınır Kapısı’nı geçerek Mısır hastanelerine nakledildi. Ayrıca, cumartesi günü Gazze'ye insani ve tıbbi yardım taşıyan 3 uçak Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Belçika'dan el-Ariş Uluslararası Havalimanı'na geldi.

Mısır Kızılayı, Han Yunus bölgesindeki yardım kampının ikinci etabını hazırlamak için acele ediyor. Mısır Kızılayı'ndan bir kaynak, “Birinci ve ikinci etaplarda geçim malzemeleri, güneş jeneratörleri ve aydınlatma ile donatılmış 600 çadır inşa edildi. Ayrıca, sayıları 3 bin olarak tahmin edilen yerinden edilmiş Filistinlilere gıda malzemeleri sağlandı.” ifadelerini kullandı. Mısır Kızılayı tarafından dün yapılan açıklamada “Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin barınmasına yönelik kampın ikinci etabının hazırlanması ve kamp sakinlerinin tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için Filistin Kızılayı ile birlikte çalışmalara devam edildiği” doğrulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU