Netanyahu: Ben görevde olduğum sürece Filistin devleti diye bir şey olmayacak

ABD dördüncü kez Husilerin füze platformlarını hedef alıyor

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’ye yönelik tutumunu yeniden sertleştirerek, görevde kaldığı sürece bir Filistin devletinin kurulmasına izin veremeyeceğini açıkladı. Netanyahu “çatışmanın bir Filistin devletinin kurulmasıyla ilgili değil, Yahudi devletinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili” olduğunu söyledi.

Netanyahu, Tel Aviv’de dün düzenlediği basın toplantısında, “savaşı tam hedeflere ulaşmadan durdurmanın zayıflık mesajı göndermek olacağına” dikkat çekerek, Gazze’nin silahtan arındırılması gibi mutlak bir zafer olmadan savaşı bitirmemeye kararlı olduğunu vurguladı. Netenyahu, tüm hedeflere ulaşılıncaya ve rehineler geri getirilinceye kadar savaşın devam edeceğinin altını çizdi ve zafere ulaşmanın aylar süreceğini, İsrail’in bazı hedeflerini “kısmen” gerçekleştirdiğini ve “savaşın ertesi gününün İsrail’in kontrolü ve Gazze’nin silahsızlandırılması demek olduğunu” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu İsrail’in Hamas Hareketi’nin savaş tugaylarının yaklaşık üçte ikisini yok ettiğini söyledi. Bununla birlikte, Husi ve Hizbullah saldırılarının arkasında olduğunu söylediği İran’ı hedef aldı. Netanyahu’nun açıklamalarına rağmen ABD gazetesi The Wall Street Journal, İsrail’in, Washington’un istekleri doğrultusunda savaşta daha az şiddetli bir aşamaya geçmek için Gazze’den binlerce askerini çektiğini bildirdi.

Netanyahu’nun açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby bir açıklama yaptı ve Washington’un iki devletli çözüme ulaşmak için çabalamayı bırakmayacağını vurguladı. Kirby, başkanlık uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, “çatışmalar sona erdikten sonra Gazze diye bir yerin var olacağını ve yeniden işgal edilmeyeceğini” söyledi.

Bu arada ABD dün (Perşembe), Husileri “terörist grup” olarak sınıflandırdıktan bir gün sonra Yemen’in beş vilayetindeki Husilere ait füze platformlarına karşı dördüncü saldırısını gerçekleştirdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na (CENTCOM) göre ABD saldırıları, Husilerin Yemen’deki kontrol bölgelerinden fırlatılmak üzere yüklenen İran menşeli 14 füzeyi hedef aldı.

Diğer yandan Husilerin lideri, İsraille ilişkili gemilerin yanı sıra, ABD ve İngiliz gemileri de dahil olmak üzere saldırıların artırılarak sürdürüleceğini vurguladı. Masirah kanalında yayınlanan bir konuşmasında, Husilerin ABD ile doğrudan karşı karşıya gelme konusunda rahat olduğunu, çünkü zaten Husilerin de bunu istediğini ifade etti. Ayrıca verilen kurbanların veya zararların boyutu ile ilgilenmediğine işaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU