AB, müzik yayın platformlarını sanatçılara daha fazla ödeme yapmaya çağırdı

Avrupa Parlamentosu Üyeleri "müzik yayın hizmetlerinin kullandığı araçların şeffaf olmasını sağlayacak" kurallar talep etti

Spotify, sanatçılara yaptığı ödemeler nedeniyle inceleme altına alınan müzik yayın platformları arasında yer alıyor (AP)

Avrupa Birliği, sanatçılar arasındaki gelir dağılımındaki dengesizliği gidermek amacıyla müzik yayın endüstrisinin kapsamlı bir revizyondan geçirilmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

17 Ocak Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu Üyeleri (MEP), sanatçılara adil bir şekilde ödeme yapılmasını sağlamak üzere yeni bir AB yasal çerçevesinin oluşturulması lehinde ezici bir çoğunlukla oy kullandı.

Mevcut "dijital öncesi telif oranlarını" kınayan AB, bazı sistemlerin daha fazla görünürlük karşılığında müzisyenlerin daha düşük veya sıfır geliri kabul etmelerini gerektirdiğini gözlemledi.

Kararın kendisi yasal bağlayıcılığı olmasa da oylama, Avrupa Komisyonu'nun müzik yayıncılığına ilişkin endişeleri dikkate alması ve bunu ele alacak yasama faaliyetini başlatması için bir çağrı niteliği taşıyor.

İspanyol politikacı Ibán García del Blanco oylamayla ilgili yaptığı basın açıklamasında Avrupa Parlamentosu'nu "müzik yayıncılığı piyasasının kalbinde yer alan Avrupalı yaratıcıların endişelerini dile getirdiği" için övdü.

Blanco, "Kültürel çeşitlilik, eser sahiplerinin hakkını vermek ve adil ödeme yapılmasını sağlamak her zaman önceliğimiz olmuştur" dedi.

Bu nedenle, müzik yayın platformlarının kullandığı algoritmaların ve öneri araçlarının şeffaf olmasını ve Avrupalı eser sahiplerinin merkeze koyan yapay zeka araçlarının kullanımına ilişkin kurallar talep ediyoruz.

Son yıllarda yayın platformaları, bünyesinde müzikleri yer alan tüm sanatçılar için daha iyi koşullar sunma baskısı altına girdi.

Kasımda Spotify, 2024 başından itibaren telif ödemelerinde uzun süredir konuşulan ve telif ücreti alabilmek için parçaların her yıl en az bin kez çalınmasını gerektiren bir politika da dahil değişiklikler yapacağını doğruladıktan sonra eleştirilmişti.

Bu arada Deezer, eylülde Universal Music'le yeni bir anlaşma imzaladı; bu, hayranların müzikleri bir çalma listesinde otomatik olarak duymak yerine platformda aktif olarak araması durumunda müzik şirketinin sanatçılarına daha fazla ödeme yapılmasını öngörüyor.

Bu model, profesyonel müzisyenlere (500'den fazla bireysel dinleyiciden aylık en az bin dinlenmeye sahip olanlar diye sınıflandırılıyor) öncelik verecek ve onlara tahmini yüzde 10'luk bir ödeme artışı sağlayacak.

Buna karşılık, platformda amatör müzisyenlerin yanı sıra yapay zeka "sanatçıları" gibi arka plan müziği olarak tasarlanan beyaz gürültü ve "sanatçı olmayan gürültü seslerinin" yayın geliri azaltılacak.

AB ayrıca yayın şirketlerini, platformlarındaki parçaları oluşturmak için gerçek sanatçıları izinleri olmadan taklit eden "deepfake" müzik gibi yapay zeka kullanılıp kullanılmadığını açıklamaya çağırıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU