Tokyo'daki uçak kazasının maliyeti 100 milyon doları aşacak

Dünya çapında ilk kez A350 model Airbus gövdesi bir havacılık felaketinde yok oldu

Japan Airlines'a ait uçak Haneda Havalimanın'daki pistte yanıyor (AP)

Japan Airlines, uçaklarından birinin Tokyo'daki Haneda Havalimanı'nda Japonya Sahil Güvenlik uçağıyla çarpışması sonucu tahrip olmasının ardından 100 milyon doların üzerinde bir işletme zararı beklediğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki yıllık Japan Airline Airbus A350, salı günü Japonya Sahil Güvenlik uçağıyla çarpıştıktan sonra sadece kanatları sağlam kalacak şekilde tamamen yanmıştı.

Yolcu uçağındaki 379 kişinin tamamı güvenli bir şekilde tahliye edilirken, küçük Sahil Güvenlik uçağındaki 6 kişilik mürettebattan 5'i hayatını kaybetmişti.

Aviation Safety Network'e göre, A350 model Airbus'ın gövdesi dünya çapında ilk kez bir havacılık felaketinde yok oldu. Bu model, karbon fiberle güçlendirilmiş plastik gibi son teknoloji malzemelerle üretilen yeni nesil uçaklardan biri.

Japan Airlines, uçağın 79 milyon sterlinlik (yaklaşık 2 milyar TL) kaybını sigortanın karşılanacağını belirtti. Şirket, 31 Mart'ta sona erecek mali yıl için tahmin edilen kazancın etkisine erişiyordu.

Reuters'a konuşan sigorta sektöründen kaynaklar, ABD'li sigorta şirketi AIG'nin çarpışmada tahrip olan uçak için "her türlü riskleri" içeren 130 milyon dolarlık poliçesinin başındaki firma olduğuna inanıldığını söyledi.

Kazayı soruşturan Japon yetkililer, Japan Airlines uçağına Tokyo'nun Haneda Havalimanı'na iniş için yeşil sinyal verilirken, daha küçük olan sahil güvenlik uçağına kalkış izni verilmediğini söyledi.
 

yanan uçak
Japan Airlines uçağının yanmış kalıntıları (AP)


Hava trafik kontrol talimatlarının transkriptlerine göre, Japonya Sahil Güvenliği'ne ait Bombardier Dash-8'e "C5 bekleme noktasına taksi yapması" söylenmişti yani havalimanının taksi yolu sisteminin bir parçası olan ve uçakların aktif piste girmek için izin beklediği noktaya yönlendirilmişti.

Transkriptler, sahil güvenlik uçağının 6 mürettebatı arasında hayatta kalan tek kişinin, Japan Airlines uçağının yaklaşmakta olduğu piste kendisinin giriş izni aldığını söylediği ifadeyle çelişiyor gibi görünüyor.

Sahil güvenlik uçağı pazartesi günü depremin vurduğu bölgelerde kurtarma ve yardım görevindeydi.

Çarpıcı video görüntüleri Japan Airlines uçağının bir alev topuna dönüştüğünü ve içindeki yüzlerce yolcuyla birlikte pistte kaydığını gösterdi.

yanan uçak
Yetkililer Japan Airlines'a (JAL) ait yolcu uçağının pistteki yanmış enkazına bakıyor (AFP)


Yaşadığı dehşet verici deneyimini anlatan 17 yaşındaki İsveçli yolcu Anton Deibe, "birkaç dakika içinde tüm kabin dumanla doldu" dedi.

Kendimizi yere attık. Sonra acil durum kapıları açıldı ve biz de kendimizi oraya doğru attık.

İsveç gazetesi Aftonbladet'e konuşan yolcu, "Kabindeki duman felaket yakıyordu. Tam bir felaketti. Nereye gittiğimize dair hiçbir fikrimiz yoktu, bu yüzden piste doğru koştuk. Tam bir kaostu" dedi. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU