İtalya Başbakanı Meloni, "Yılın Adamı" seçildi

Libero gazetesinin manşeti tepki çekerken radikal sağcı lidere "Kadın mısın, erkek misin, yoksa bu ikiliğin dışında mısın?" diye soruldu

Gazete "Savaş döneminde nasıl dövüşüleceğini bilen birini seçtik" ifadesini de kullandı (AFP)

İtalya'nın sağ görüşlü günlük gazetelerinden Libero, cuma günkü manşetiyle dünyada gündem yarattı. Zira 2022 ekiminde ülkenin ilk kadın başbakanı olan Giorgia Meloni, gazete tarafından "yılın adamı" seçildi. 

46 yaşındaki başbakanın büyük bir fotoğrafına yer verilen yazıda Meloni, kadın-erkek "savaşının" galibi ilan edildi. Gazetenin Roma bürosu müdürü Mario Sechi tarafından yazılan yazıda şu ifadeler dikkat çekti:

Libero için 'yılın adamı' Giorgia Meloni çünkü her şeyden önce cinsiyetler savaşını kazanarak, farklı düşünerek, uyumsuzluk göstererek ve erkeklerin kibrini, kadınlarınsa bozgunculuğunu aşarak ona son verdi. Cam tavanı kırmakla kalmadı, aynı zamanda onu yok etti.

libero

Sechi, Mart-Eylül döneminde Meloni'nin halkla ilişkiler ekibindeydi (Libero)​​​​​​​


Dikkat çekici manşet, kadın hakları aktivistleri ve muhalefet tarafından eleştirilirken Meloni'nin gerici görüşleriyle cinsiyet eşitliği ideallerine zarar verdiği öne sürüldü. Perşembe günü Meloni'nin radikal sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisindeki bir senatörün "Bir kadının en büyük amacı çocuk yapmaktır" minvalinde konuştuğu hatırlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez solcu Demokratik Parti'nin genel sekreteri Elly Schlein gazetenin manşetini eleştirerek "Siyasetçiliğimin baş hedefini yılın adamı olmak gibi görmüyorum. Tam tersine bu bir teslim oluştur" dedi. 

Yeşil ve Sol İttifak'tan parlamenter Elisabetta Piccolotti, kapağı "erkeklerin üstünlüğünün doğrulanması" diye nitelerken Meloni'ye karşı çıkması çağrısında bulundu. "Başbakan, bu noktada açıklık getir: Kadın mısın, erkek misin, yoksa bu ikiliğin dışında mısın?" dedi.

Haber hakkında henüz yorumda bulunmayan Meloni, yakın zaman önce on yıldır birlikte olduğu gazeteci erkek arkadaşı ve tek çocuğunun babası Andrea Giambruno'dan ayrılmıştı. Geleneksel aile savunucusu başbakanın evli olmadığı birinden çocuk yapması, kitabında savunduğu bir durumdu:

Bu saçmalığı sık sık duyuyorum. Gençseniz yaşlıların problemlerini dert edemezsiniz demek gibi bir şey.

 

Independent Türkçe, Telegraph, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU