Rehine müzakereleri: Hamas kalıcı ateşkes talep ediyor

ABD, Mısır'da savaşla ilgili "çok ciddi" görüşmeler yürütüldüğünü bildirdi

Birleşmiş Milletler verilerine göre, yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde İsrail bombardımanları sonucu 1,9 milyon kişi yerinden edildi (Reuters)

ABD, Gazze savaşında ateşkes ve rehine takası için Mısır'da ciddi görüşmeler yürütüldüğünü bildirdi. Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ninse takas için kalıcı ateşkes istediği aktarıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, dünkü açıklamasında "Çok ciddi görüşmeler yapılıyor. Müzakerelerin bir yere varmasını umuyoruz" dedi. Kirby, görüşmelerin detaylarına dair bilgi paylaşmadı.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Haniye'nin görüşmelerde İsrail'den saldırılarını tamamen durdurmasını istediğini aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haniye'nin danışmanlarından Tahir Nono, Tel Aviv yönetimi Gazze'deki askeri operasyonları sonlandırmadan ve Filistinli sivillere yönelik insani yardım artırılmadan rehine takasına yanaşmayacaklarını söyledi.

Nono, "Bu iki mesele halledilince esirlerle ilgili görüşmeler yapılabilir. İsrail operasyonlarını sürdürürken müzakereden söz edemeyiz" dedi. 

Haniye'nin danışmanı, ilk rehine takasında olduğu gibi geçici ateşkes yerine saldırıların tamamen durdurulmasını istediklerini de sözlerine ekledi. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ve müzakereleri yakından takip eden bir yetkiliyse Tel Aviv'in tüm kadın ve hasta erkek rehinelerin serbest bırakılmasında ısrar ettiğini, bunun karşılığında ağır suçlar nedeniyle İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin salıverilebileceğini belirtti.  

ABD Başkanı Joe Biden da dünkü açıklamasında ateşkes ve rehine takası anlaşması için "şartları zorladıklarını" söyledi. 

Tel Aviv yönetimindense görüşmelerle ilgili henüz resmi açıklama gelmedi. Ancak İsrail Başbakanı Bİnyamin Netanyahu, dün düzenlediği basın toplantısında Hamas tamamen etkisiz hale getirilmeden savaşın sonlandırılmayacağını ifade etti.

Netanyahu, Gazze'deki savaşın sonuna kadar süreceğini belirterek, "Duracağımızı düşünenlerin gerçeklikle bağlantısı yok" dedi.
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü de kadın en az 20 bin kişi öldürülürken, 52 bin 600 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 469'u asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Çatışmalarda 24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste, 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU