Britanya halkının çoğunluğu artık "AB'yle daha yakın olmak istiyor"

Rapora göre artık halkın neredeyse yarısı AB'den ayrılmanın yanlış olduğunu düşünürken sadece üçte biri bunun doğruluğuna inanıyor

British Future'ın yaptığı ankete göre halkın yüzde 52'si Birleşik Krallık'ın AB'yle daha yakın bir ilişki içinde olmasını istiyor (AFP)

Yeni bir araştırma, Brexit sonrasında yaşanan önemli bir değişimle birlikte Britanya halkının yarısından fazlasının Avrupa Birliği'yle (AB) daha yakın bir ilişki istediğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

British Future'ın yaptığı ankete göre halkın yüzde 52'si Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'yle daha yakın bir ilişki içinde olmasını istiyor. Buna karşılık, sadece yüzde 12'si daha mesafeli bir ilişkiyi tercih ettiğini belirtirken yüzde 27'si mevcut durumu korumak istediğini ifade etti.

Anketörler, araştırmanın ulusal çapta temsili bir anketin yanı sıra Londra, Peterborough ve Stockport'taki insanlarla gerçekleştirilen bir dizi grup toplantısına dayandığını söylüyor.

Araştırmaya göre Britanya halkının neredeyse yarısı Birleşik Krallık'ın AB'yle olan ilişkilerinin barış, istikrar ve refah için ABD ya da İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleriyle olan ilişkilerinden daha önemli olduğunu düşünüyor.

Britanyalılar en çok terörle mücadele, ticaret ve bilim/araştırma gibi konularda AB'yle daha yakın işbirliğine sıcak bakıyor. Her 10 kişiden 6'sı da iş ve eğitim amaçlı göç konusunda daha yakın işbirliğini destekliyor.

British Future Direktörü Sunder Katwala, raporun bulgularının yeni bir hükümeti, Britanya'nın AB'yle ilişkisini genişletmeye çalışmasına teşvik edebileceğini söyledi.

Katwala, "Bu bulgular, Rishi Sunak'ın Windsor Çerçevesi ve bilime yönelik bir program olan Ufuk (Horizon) için AB'yle işbirliğini arttırmasına neden çok az tepki geldiğini gösteriyor. Yeni bir hükümet daha ileri gitmeyi deneyebilir" dedi.

Keir Starmer ve Rachel Reeves AB'yle ilişkileri yeniden düzenlemekten bahsettiler. Halk onlara pragmatik işbirliğini arttırmaları için alan ve izin verecektir ancak Brüksel'de bunun için ne kadar istek olduğu belirsizliğini koruyor.

Ancak Katwala, bu gelişmelerin Brexit tartışmasını yeniden açmanın doğuracağı zorlukları gündeme getirebileceğini de ekledi.

İşçi Partisi ve Muhafazakar Parti destekçilerinin konuyla ilgili görüşlerinin kutuplaştığı görüldü; Muhafazakâr Parti seçmenlerinin yüzde 61'i ayrılmanın doğru olduğunu söylüyor ve İşçi Partisi destekçilerinin yüzde 69'u bunun yanlış bir karar olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, her iki grubun çoğunluğu Birleşik Krallık'ın AB'yle ilişkisi konusunda daha sakin bir tartışmayı memnuniyetle karşılayacaklarını belirtti.

British Future'ın araştırma direktörü ve raporun ortak yazarı Heather Rolfe, AB'deki komşularımızla daha yakın bir ilişkiye dair net bir destek olmasına rağmen Brexit tartışmalarını yeniden alevlendirmeye yönelik ilginin düşük olduğunu söyledi.

Rolfe, "Britanya'da halk arasında AB'deki komşularımızla daha yakın işbirliğine yönelik pragmatik bir destek olduğu açık" dedi.

Ancak buradaki insanlar kendilerini Avrupalı hissetmiyor ve ortak çıkarlar (örneğin terörle mücadele ya da iklim değişikliği) insanlarda ortak değerler fikrinden çok daha fazla yankı buluyor.

Yeni bir hükümet, çok çeşitli konularda daha yakın işbirliği için Avrupa'yla yeni görüşmeler başlatacak siyasi alana sahip olacaktır. Ancak bunun kademeli ve pratik işbirliğine odaklanarak yapılması gerekiyor.

Halihazırda çok az insan Brexit tartışmasının kutuplaştırıcı argümanlarını yeniden alevlendirmekle ilgileniyor.
 



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU