196 kentin nasıl sular altında kalacağı ortaya kondu

Climate Central, küresel sıcaklıklar artmaya devam ederse 196 kentin nasıl görüneceğini ortaya koydu

Süregelen iklim krizinin ve insan kaynaklı küresel ısınmanın somut sonuçlarını bütünüyle hayal etmek her zaman kolay bir iş değildir. Ekosistemlerin tahrip olması, türlerin neslinin tükenmesi ve deniz seviyelerinin yükselmesi her zaman zihinlerde kolayca canlandırılamaz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak iklim araştırmacılarının oluşturduğu yaklaşık 200 kıyı kentinin animasyon modeliyle küresel ısınmanın yaratacağı gelecek artık gözlerimizin önünde.

Climate Central'dan iklim bilimciler, küresel sıcaklıkların artmaya devam ederek deniz seviyelerinin yükselmesine neden olması halinde 196 şehrin nasıl görüneceğini gösteren animasyonlu modellerden oluşan bir koleksiyon hazırladı.
 

Havana

Küresel ısınmanın 1,5 santigrat (solda) veya 3 santigrat dereceye (sağda) ulaşması durumunda Küba'nın Havana kentindeki Plaza de la Catedral'deki su seviyeleri (Climate Central)​​​​


Climate Central'ın baş bilim insanı Ben Strauss'a göre bu görüntüler gelecekteki insanlara bıraktığımız mirası ortaya koyuyor.

The Independent'a konuşan Strauss, "Bu görüntüler bugün neye imza attığımızı gösteriyor" dedi. 

Bu bizim mirasımızla ilgili. Nasıl bir gelecek hazırlıyoruz?

Modeller iki olasılığı yan yana gösteriyor: Emisyonların azaltılması ve Dünya'nın sadece 1,5 santigrat derece ısınması durumunda ortaya çıkacak sonuçlarla emisyonların artmaya devam etmesi ve Dünya'nın 3 santigrat derece veya ötesinde ısınması durumunda ortaya çıkacak sonuçlar.

Modellenen sahneler arasında dünyanın en yüksek binası olan Dubai'deki Burc Halife'ye su basması ve Küba'nın Havana kentindeki Plaza de la Catedral'in tamamının sular altında kalması yer alıyor.
 

İskenderiye
Küresel ısınmanın 1,5 santigrat (solda) veya 3 santigrat dereceye kadar (sağda) ulaşması durumunda Mısır'ın İskenderiye kentindeki Abu Al-Abbas Al-Mursi Camii'ndeki su seviyeleri (Climate Central)


Küresel sıcaklıklarda 1,5 santigrat derecelik artış, Paris Anlaşması'nda iklim krizinin en zararlı sonuçlarını önlemek için belirlenen ısınma üst sınırı. Uzmanlar, özellikle fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların derhal azaltılmaması halinde gezegenin ısınmasının 2029'a kadar 1,5 santigrat derecede sabitleneceğini öngörüyor.

Bu yaz, küresel ortalama sıcaklık geçici olarak 2 santigrat dereceyi aştı ve kayıtların başlamasından bu yana ilk kez sanayi öncesi seviyelerin üzerine çıktı.

NASA'ya göre küresel ısınma, buz tabakalarını yavaş yavaş eriterek ve deniz suyunun artmasına neden olarak deniz seviyelerinin yükselmesine yol açıyor. Yükselen deniz seviyelerinin en çok zarar vereceği bölgeler arasında ABD'nin doğu kıyıları ve Körfez kıyıları, Asya ve tüm adalar yer alıyor.
 

Glasgow
Küresel ısınmanın 1,5 santigrat (solda) ya da 3 santigrat dereceye (sağda) ulaşması halinde Birleşik Krallık'ın Glasgow kentinde yer alan Riverside Müzesi'ndeki su seviyeleri (Climate Central)


Modeller deniz seviyesindeki yükselmenin ne kadarda gerçekleşeceğini tam olarak tahmin etmiyor. Aynı zamanda bu sonuçlar hemen ortaya çıkmayacak. Bu modellerde öngörülen deniz seviyesi artışları yüzlerce yıl sürebilir. Strauss'a göre bunun yerine modeller, farklı ısınma senaryoları için öngörülen nihai ve kaçınılmaz gelecekteki deniz seviyelerini gösteriyor.

Strauss, "Bugünkü deniz seviyesi, halihazırda neden olduğumuz ısınma miktarına yetişmeye uzak" dedi. 

Eğer gezegenin ısınması bugün durmuş olsaydı, muhtemelen deniz seviyesinin yaklaşık 1,5 metre daha yükseldiğini görecektik. Ancak atmosfere karbon salmaya devam ettiğimiz her yıl, ulaşacağımız deniz seviyesi yüksekliğini arttırıyoruz.

 

Washington

Küresel ısınmanın 1,5 santigrat (solda) veya 3 santigrat dereceye (sağda) ulaşması durumunda ABD'nin başkenti Washington'da yer alan Lincoln Anıtı'ndaki su seviyeleri (Climate Central)​​​​​​​


​​​​​​​Strauss için koleksiyondaki en dokunaklı model, kısmen sular altında kalan Burc Halife'nin çarpıcı görüntüsü ve şehrin fosil yakıt üretimiyle olan bağları nedeniyle Dubai'ninki.

Strauss, Dubai'nin aynı zamanda bu yıl, dünya liderlerinin iklim krizinin durumunu ele almak üzere bir araya geldiği dünyanın en büyük ve en önemli yıllık iklim zirvesi olan Cop28 konferansına da ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bu yılki yaklaşık iki haftalık zirve, 2015 Paris Anlaşması'ndan bu yana ülkelerin iklim krizini engellemeye yönelik kolektif ilerlemelerini değerlendirecekleri ilk "durum değerlendirmesini" de içerecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU