AB'nin Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sözü sallantıda

Ukrayna lideri Zelenski ise ABD'ye "Siz olmadan da savaşırız" dedi

AB, Ukrayna'ya cephede en sık kullanılan 155 milimetrelik top mermilerinden gönderiyor (AFP)

Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna'ya marta kadar 1 milyon top mermisi gönderme hedefine ulaşamayabileceği bildirildi.

ABD'nin tanınmış haber kuruluşlarından Bloomberg'e konuşan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen kaynaklar, AB Dış İlişkiler Servisi'nin (EEAS) Avrupalı diplomatlarla bu hafta yaptığı toplantıda, mermilerin sevkıyatının hedeflenen süre içinde tamamlanmayabileceğini söylediğini savundu. 

Haberde, AB ülkelerinin vaat ettiği mühimmat miktarının ancak yüzde 30'unu Ukrayna'ya gönderebildiği bilgisi paylaşıldı. 

Bloomberg, EEAS'tan yetkililerin yorum talebine yanıt vermediğini aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, martta yaptığı açıklamada, birliğe üye ülkelerin Ukrayna'ya 12 ay içinde 1 milyon top mermisi teslim etmeyi kararlaştırdığını duyurmuştu. 

Borrell mühimmatların teslimatı için toplamda 2 milyar euroluk kaynak ayrılacağını ve top mermisi üretim kapasitesinin artırılacağını belirtmişti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna'nın acilen mermiye ihtiyacı olduğuna işaret ederek, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söylemişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşta AB, toplamda 83 milyar euroluk askeri, ekonomik ve insani yardım paketinin Ukrayna'ya gönderilmesine onay vermişti. 

Öte yandan ABD'nin Kiev yönetimine sağladığı destek de tehlikeye girdi. Washington yönetimi, 7 Ekim'de Gazze'de başlayan savaşta İsrail'e desteğini açıklamış, bunun Kiev'e gönderilen yardımlara olumsuz yansıyabileceği gündeme gelmişti.   

Nitekim Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 11 Ekim'deki açıklamasında "Ukrayna'ya sonsuza dek yardım edemeyiz" demişti.

ABD Başkanı Joe Biden da 19 Ekim'de Kongre'den İsrail için 14,3 milyar dolar, Ukrayna içinse 61 milyar dolarlık yardım talep etmişti. Ancak Kongre'deki Cumhuriyetçilerin bir kısmı, artık Ukrayna'ya yapılan yardımların kesilmesini istiyor. Paketle ilgili görüşmeler devam ediyor.
 


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a çarşamba günü verdiği söyleşide, ABD'deki durumun farkında olduğunu fakat bunun Kiev'in savaşa yönelik politikasını değiştirmeyeceğini savunmuştu. 

Zelenski, söyleşisinde şu ifadeleri kullanmıştı: 

Cumhuriyetçilerden gelen bazı sesler artık gerçekten tehlikeli. Tabii ki halkımız bu tür seslerden korkuyor. Eğer ABD Kongresi'nin ya da Beyaz Saray'ın pozisyonu değişirse, dış politikası değişirse, o zaman siz olmadan da savaşırız. Halkımızı anlamak zorundasınız. Özgürlük en büyük değerimizdir ve büyük liderler bizi zorlamaya çalışsa bile kimse bundan vazgeçmeyecektir.

Ukrayna lideri, ABD'den ve Batılı ülkelerden desteklerini sürdürmelerini isteyerek, "Rus askerleri kendi ülkelerine dönmeli. Buradan gitmeliler. Savaşı durduracak tek gerçekçi yol bu" demişti.


Independent Türkçe, Bloomberg, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU