Hamas'ın Lübnan Temsilcisi: "Hizbullah'la birlikte bir sonraki hamleyi planlıyoruz"

"İsrail, Gazze'ye kara operasyonu düzenlerse Hizbullah da savaşa girer"

İsrail ordusunun, gece gündüz bombaladığı Gazze Şeridi'ne kara harekatı operasyonu düzenlemesi ihtimali de gündemde (AFP)

Hamas, İsrail'e karşı yürüttükleri Aksa Tufanı operasyonunda bir sonraki hamleyi Hizbullah'la planlayacaklarını duyurdu. 

Hamas'ın Lübnan'daki temsilcilerinden Ahmed Abdülhadi, ABD'nin tanınmış gazetecilik kuruluşlarından Politico'da dün yayımlanan söyleşisinde, Hizbullah'la hep koordinasyon halinde olduklarını fakat 7 Ekim'de başlayan Aksa Tufanı'yla ilgili örgütü önden bilgilendirmediklerini savundu. 

55 yaşındaki Hamas temsilcisi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlemeyi planladığı kara harekatının, İran destekli Hizbullah'ın savaşa tamamen katılmasını sağlayacağına dikkat çekerek şunları söyledi: 

Hizbullah, savaşa girmemesi için kendisine yöneltilen tehditleri dikkate almayacak; savaşın dışında kalması yönündeki uyarıları görmezden gelecektir. Hizbullah'ın savaşa katılması, sahadaki olaylara, tansiyonun tırmanmasına ve özellikle de İsrail'in Gazze'ye girmeye kalkışmasına bağlı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırılarına İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan'daki Hizbullah yönetimi, henüz resmen Hamas'ın yanında savaşa girdiklerini açıklamazken, operasyonun başından beri İsrail ordusuyla sınırda çatışmalar yaşanıyor. 

Hizbullah, Lübnan sınırında İsrail ordusuyla çatışmalarda 8 savaşçısının öldürüldüğünü duyurmuştu. Çatışmalarda, iki Filistin İslami Cihat Örgütü üyesi, bir gazeteci ve iki sivil de hayatını kaybetti. İsrail ise Lübnan sınırından düzenlenen saldırılarda iki askerin ve bir sivilin öldürüldüğünü bildirdi. 

Abdülhadi, İsrail-Lübnan sınırındaki bu çatışmalara işaret ederek şu ifadeleri kullandı: 

Hizbullah olup bitene seyirci kalmayacağını söyledi, bunun kanıtı da güney sınırı boyunca saldırıya geçmeleri. Bu saldırıları kendi inisiyatifiyle düzenlediler, büyük bir savaşa hazırlandıklarını söylüyorlar. Hizbullah, çizgiyi aşarsa İsrail'e tam bir saldırı başlatacağını açıkça gösterdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da dünkü açıklamasında, savaşın diğer cephelere yayılabileceğini söylemiş ve gerekli görüldüğünde İsrail'e karşı önleyici tedbirler alınacağını belirtmişti. 

"Sivilleri öldürmedik"

Öte yandan Abdülhadi, İzzeddin Kassam Tugayları'nın düzenlediği saldırılarda hiçbir sivilin öldürülmediğini öne sürdü. Hamas temsilcisi, sivillerin öldürüldüğüne yönelik iddiaları "Batı'nın inandığı bir İsrail propagandası" diye niteledi. 

Hamas militanları, 7 Ekim'de Gazze Şeridi yakınında düzenlenen Supernova Festivali'ni basmıştı. İsrail, militanların saldırısında 260 kişinin öldürüldüğünü bildirmişti.
 


"Rehine takası için üçüncü tarafları değerlendiriyoruz"

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre Hamas militanları, operasyonda 199 kişiyi rehin aldı. Rehineler arasında 31 ülkenin yurttaşları var. İzzeddin Kassam Tugayları'nın yanında savaşan Filistin İslami Cihat Örgütü de 30 kişiyi rehin aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiayı henüz doğrulamadı.

Abdülhadi, rehine kriziyle ilgili görüşmelerde kapıları kapatmadıklarını söyleyerek, şöyle devam etti:

Hamas liderliği, üçüncü taraf ülkelerle nasıl müzakere edileceğini değerlendiriyor. Ancak esirlerin bir kısmını serbest bırakırsak İsrail, Gazze'de halkı öldürmekten vazgeçecek mi? Hiç sanmıyorum. İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermeli ve kuşatmayı kaldırmalı. Esir alınan İsrail askerlerinin takası şimdilik söz konusu değil, savaş bittikten sonra bunu değerlendireceğiz. Takas için İsrail hapishanelerinde tutulan 6 bin Filistinlinin de serbest bırakılması gerekecek.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre Gazze'deki can kaybı 3 bini geçti. İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda da en az 500 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Tel Aviv yönetimi, Gazze'den atılan bir füzenin yanlışlıkla hastaneye düştüğünü ileri sürüyor. İsrail'in saldırılarında 12 bin 500 kişi de yaralandı.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 304'ü asker en az 1405 kişinin öldüğünü, 3 bin 968 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Politico, AA

DAHA FAZLA HABER OKU