Gazzeliler için UNRWA barınaklarına giden yol karanlık ve açlığa çıkıyor

Gazze Şeridi'nde 123 bin kişi yerinden edildi. Sınırlı bir süre içinde 800 İsrail hava saldırısı yaşandı

Fotoğraf: Independent Arabia

Boşaltın... Boşaltın... Bombalamak istiyorlar.


Zamana karşı yarışan bu ses, Bilal'i derin uykusundan uyandırdı ve onu kaçmaya yönlendirdi.

İki çocuk babası olan Bilal, yatağından fırladı, iki çocuğunu omuzlarında taşıyarak evden kaçtı ve kendini Gazze sokaklarına attı.

Bilal, o anları şöyle dile getirdi:

Koşuyordum, nereye gideceğimi bilmiyordum. Sürekli gözyaşlarım akıyordu. Çünkü çocuklarım dehşet içinde çığlık atıyordu.


Sadece giysileriyle evini terk eden Bilal, temel eşyalarını ve belgelerini (kimlik), hatta çocuklarının sütünü bile yanına alamadı.

Küçük, dar Gazze'de tehdit altındaki bölgelerde yaşayan insanların sığınabileceği barınaklar yok.

Bilal dehşet içinde evinden kaçarken, İsrail baskınlarına tanık olan tüm bölge sakinleri yerlerinden edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusu, ilan ettiği savaşın üçüncü gününde, kendi topraklarından yaklaşık 600 kilometre uzağa hücum ederek Gazze Şeridi'ni yoğun bombardımana tuttu.

Saatler süren hızlı koşunun ardından Bilal, UNRWA okullarına yerleşti ve 123 binden fazla yerinden edilmiş insanla birlikte orada kaldı.

Onlar, bir zamanlar güvenli evlerinden yerinden edilmiş, uluslararası hukukla korunan herhangi bir yer arayan büyük bir topluluktu.

Bilal moralini toparlayıp çocuklarını sakinleştirmeye çalıştı ama başaramadı.

Bilal o anları şu sözlerle dile getirdi:

İçsel olarak çöktüm. Benim durumumdaki biri nasıl olur da küçük çocuklara psikolojik destek sağlayabilir? Evini terk etmenin ne anlama geldiğini düşünün; yatağından fırlayıp kalbin hızla çarparken, çocuklarını endişeyle düşünüp nasıl toparlanacağını bilemezsin... Sokakta çıplak ayakla yürürken üstümüzde ölüm parçacıkları uçuşuyordu.


UNRWA'ya giden yolda bile aydınlatma yok

İsrail dün gece, Gazze Şeridi'ndeki hedefleri bombaladı ve 5 saatten kısa bir süre içinde 800'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi.

Ayrıca deniz savaş gemilerini kullanarak sayısız füze fırlattı, bunun sonucunda bölge sakinleri yerlerinden edildi.

İsrail'in şiddetli saldırıları sonucunda 91'i çocuk, 61'i kadın olmak üzere yaklaşık 493 Filistinli ölürken, 244'ü çocuk, 151'i kadın olmak üzere 2 bin 271'den fazla kişi de yaralandı.

Filistinli grupların roketlerinin ve saldırı operasyonlarının sonucunda ise en az 800 İsrailli öldü ve 2 bin 382'den fazla kişi yaralandı.

Çoğu yerinden edilme operasyonu gece saatlerinde gerçekleşti. Sokaklarda yolları aydınlatacak elektrik yoktu.

Hatta yerinden edilen bu insanların, güvende olduğuna inandıkları için seçtikleri Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) okullarına giden yolda bile aydınlatma bulunmuyordu.

BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, yerinden edilenlerle ilgili şu açıklamayı yapı:

İsrail, Gazze Şeridi'nde 123 bin 538 Filistinliyi evlerinden kaçmak zorunda bıraktı ve bu sayı hızla artıyor. UNRWA'daki ortaklarımıza ait sadece 66 civarında okula ulaşabildik ve bunların barınma merkezlerine dönüştürülmesi için çalışmalar yaptık. Farklı bir savaştan bahsediyoruz. Çatışmaların başlamasından sonraki 60 saat içinde 123 bin yerinden edilmiş insan geldi. Bu başlangıçta çok büyük bir rakam ve bu sayı yerinden edilenlerin tamamını kapsamıyor, çünkü bazıları akrabalarının yanına gitti.
 


"Hiçbir yer güvenli değil; okulumuz saldırıya uğradı"

UNRWA'dan ajansın medya danışmanı Adnan Ebu Hasna, acil durumları kabul etmek ve barınma merkezleri olarak kullanmak üzere sadece 56 okul hazırladıklarını, başka okulların da olduğunu ancak bu okulların evlerinden kaçanları kabul edecek şekilde donatılmadığını dile getirdi.

Hasna, sözlerine şunları ekledi:

Yerinden edilenler okullarımızın evlerinden daha güvenli olduğunu düşünüyorlar, ancak gerçek şu ki, hiçbir şey güvenli değil. Bizim yönettiğimiz 14 tesisten 12'si okul. Ve bu okullardan biri doğrudan saldırıya uğrayarak zarar gördü ve ciddi yaralanmalar ortaya çıktı. Bu okul, 225 yerinden edileni barındırıyordu. İnsanlar okullarımıza sığınıyor çünkü bunlar BM'ye ait ve bayrağı üzerinde dalgalanıyor, bu da çatışma taraflarını yönettiğimiz tesislere hiçbir zaman saldırmamaları gerektiği konusunda yükümlü kılıyor, çünkü herhangi bir hata ile bile hedeflenmesi, özellikle barınma okullarında büyük bir felakete yol açar.


UNRWA danışmanına göre, yerinden edilenler evlerinde her şeyi bıraktılar ve sadece normal giysileriyle geldiler.

UNRWA ve ortaklarından gıda, su, yatak, battaniye ve elektrik temin etmeleri bekleniyor, ancak danışman, kurumun sadece belirli bir süre için (iki haftayı geçmeyecek şekilde) bunları temin edebileceğini belirtti.


Siviller gıdaya erişimde giderek artan zorluklarla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), İsrail ile Hamas arasındaki çatışmadan etkilenen bölgelerde temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklardan derin endişe duyulduğunu belirtti.

WFP yetkilisi Samer Abdulcabir, şöyle konuştu:

Çatışmalar yoğunlaştıkça siviller temel gıda kaynaklarına erişimde giderek artan zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Dağıtım ağları da sekteye uğradı ve gıda üretimi çatışmalardan ciddi şekilde etkilendi. Yerinden edilmişlere ve barınaklara dağıtılmaya hazır gıda stoklarımız var, ancak etkilenen bölgelere güvenli ve engelsiz insani erişimin sağlanması gerekiyor çünkü stok sıkıntısı yaşanacağı korkusu var. Elektrik kesintilerinin neden olduğu israfın yanı sıra üretim ve dağıtım zincirlerinin durması riski bulunmaktadır.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU