Macron iki dönem sınırına karşı harekete geçti: "Lanet olası saçmalık"

Mevcut yasalara göre Fransa lideri 2027'de 49 yaşındayken emekli olacak

Emmanuel Macron 2017 ve 2022'deki seçimlerde cumhurbaşkanı seçilmeyi başarmıştı (AFP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2027'de sona erecek görev süresini uzatmanın ve yeniden aday olabilmenin yollarını arıyor.

Radikal solcu lider Jean-Luc Mélenchon, Macron'un muhalefet liderleriyle yaptığı toplantıda iki dönem adaylık sınırıyla ilgili "lanet olası saçmalık" ifadelerini kullandığını söyledi.

AFP haber ajansı toplantıda yer alan iki farklı kaynağın da bu sözleri doğruladığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

12 saat süren toplantıda muhalefet partileriyle ortaklık yapılabilecek olası politikaların masaya yatırıldığı belirtildi. 

Tüm liderlerin cep telefonları olmadan katıldığı toplantıda Ukrayna, enflasyon, alım gücü ve kurumsal reformlar gibi konuların tartışıldığı bildirildi.

Macron hükümeti mecliste çoğunluğu sağlayamadığı için istediği düzenlemeleri yapmakta zorlanıyor ve bu nedenle bu tip toplantılarla ittifak arayışına giriyor. 

Macron'un görev süresi sınırıyla ilgili yorumunu, radikal sağcı lider Jordan Bardella'nın tek dönem, 7 yıl görev süreli cumhurbaşkanlığı önerisinin ardından yaptığı ifade edildi.

Fransa'da cumhurbaşkanının görev süresinin iki dönemle sınırlandırılmasına, daha önce eski Meclis Başkanı Richard Ferrand da tepki göstermişti. Haziranda yasaya karşı olduğunu söyleyen Ferrand, dönem sınırının "halk iradesini sınırladığını" öne sürmüştü.

Ferrand'ın yorumları o dönem hem sağ hem de sol partiler tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuş, bazı isimler de Macron kampını Fransa'yı otoriterliğe sürüklemekle suçlamıştı.

Fransa'da cumhurbaşkanları iki dönemden fazla göre yapamıyor ve bu durum Macron'un 2027'de henüz 49 yaşındayken emekli olması anlamına geliyor. 

Bu durum zaten desteğini kaybetmekte olan Macron'un destekçileri arasında da Macronsuz bir gelecek arayışına neden oluyor.


Independent Türkçe, Politico, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU