AB dış politika şefi Borrell: "10 ülkeyi Avrupa Birliği'ne almaya hazır olmalıyız"

Avrupa Birliği, genişleme seçeneklerini değerlendiriyor

Avrupa Birliği, son genişlemesini 2013'te Hırvatistan'ı üyeliğe kabul ederek gerçekleştirmişti (Reuters)

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından birliğin genişleme sürecinin hızlanması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin 10 yeni üye kabul etmeye hazır olması gerektiğini ifade eden Borrell, Ukrayna ve Batı Balkan ülkelerinin öne çıkan adaylar olduğu belirtti.

AB dış politika şefi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki savaşın, genişleme sürecini hızlandıracak tamamlayıcı bir etkisi olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Borrell, mevcut koşullara rağmen AB genişlemesinin halen aday ülkelerin gerekli şartları yerine getirmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Ukrayna dışında herhangi bir aday ülkenin ismini dile getirmeyen Borrell, "Biz de Avrupa Birliği'ne 10 yeni üye eklenmesine hazır olmalıyız. Bir 'zaman hedefi' belirlemek, bizim ve aday ülkelerin enerjilerini harekete geçirmek için faydalı olabilir" diye konuştu.

Önceki günlerde konuyla ilgili bir haber yayımlayan Financial Times gazetesi de, Brüksel'in 2030'dan önce yaşanacak olası bir genişlemeye hazırlandığını öne sürmüştü.

Haberde Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in yakın gelecekte birliğe yeni üyeler eklenmesini önereceği iddia edilmişti.


Avrupa Birliği ülkelerinin olası genişleme planını, ekimde Granada'da yapılacak zirvede masaya yatırması bekleniyor. Son yıllarda Ukrayna, Moldova ve Arnavutluk'a AB tarafından "aday ülke" statüsü verilmişti.

Aday ülke statüsüne sahip diğer ülkelerse Türkiye, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan.

Bosna Hersek, Gürcistan ve Kosova ise aday ülke olarak kabul edilmek için bekliyor.

1987'de birliğe tam üyelik için başvuru yapan Türkiye aday ülke statüsünü 1999'da Helsinki'de yapılan zirvede kazanmış, 2005'teyse üyelik müzakereleri resmen başlamıştı. 

Ancak Ankara'yla Brüksel arasında yapılan müzakereler 2010'lardan sonra duraklama sürecine girdi ve son birkaç yıldaysa fiili olarak sona erdi.


Independent Türkçe, RT, Euronews, FT

DAHA FAZLA HABER OKU