Sivilceye neden olan bakterilerin şaşırtıcı yararı keşfedildi

"Cilt rahatsızlıkları için yeni tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir"

İnsan derisi binlerce bakteri türü tarafından kolonize edilmiş durumda (Pixabay)

ABD'li bilim insanları, ciltteki en yaygın bakterilerden birinin şaşırtıcı yararlarına ışık tuttu.

Latince adı Cutibacterium acnes olan bu bakterinin sivilcelere neden olduğu biliniyor. Ancak cilt sağlığına yönelik yararları yeni anlaşılıyor.

Kaliforniya Üniversitesi Gallo Laboratuvarı'ndan dermatoloji araştırmacıları, C.acnes'in belirli hücreleri tetikleyerek cilt bariyerini korumak için önemli olan lipitlerin üretimini önemli ölçüde artırdığını keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip, bakterilerin lipit üretiminde oynadığı rolü belirlemek için, keratinosit hücrelerini ciltte doğal olarak bulunan farklı bakterilere maruz bıraktı.

Test edilen cilt bakterilerinden yalnızca C. aknes'in, bu hücrelerdeki lipit üretiminde artışı tetiklediği görüldü.

Araştırma ekibinden Samia Almoughrabie, The Conversation'da kaleme aldığı yazıda, çalışmadan elde ettikleri bulguları özetledi.

Bilim insanı, "Seramidler, kolesterol, serbest yağ asitleri ve özellikle trigliseritler dahil olmak üzere tüm lipitlerde üç kat artış gördük" diye yazdı.

"Bu lipit türlerinin her biri cilt bariyerini korumak, nemi hapsetmek ve deriyi hasara karşı korumak için gereklidir" diyen Almoughrabie, sözlerini şöyle sürdürdü:

C. aknes'in lipit üretimindeki bu artışı propiyonik asit adı verilen bir tür kısa zincirli yağ asidini üreterek tetiklediğini bulduk.

Almoughrabie, "Deri ve mikrobiyal sakinleri arasındaki karmaşık etkileşimde, her yerde rastlanan C.acnes önemli bir oyuncu olarak öne çıkıyor" ifadelerini kullandı:

Cilt mikrobiyomunu daha iyi anlamak için yapılacak daha fazla araştırma, cilt rahatsızlıkları için yeni tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir.

 

Independent Türkçe, The Conversation

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU