IGAD, Sudan'da ateşkes çağrısında bulunurken, hükümet heyeti oturumu boykot etti

Washington, bölge ülkelerini herhangi bir askeri desteği engellemeye çağırdı

Sudan'ın Omdurman kentindeki bir pazar yerinden yükselen dumanlar, 17 Mayıs 2023 / Fotoğraf: Reuters

Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) dörtlüsünün Sudan krizinin çözümüyle ilgili olarak gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesi, Sudanlı taraflara şiddeti derhal durdurmaları ve koşulsuz ateşkes anlaşması imzalamaları çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre krizi görüşmek üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da toplanan heyetten dün (Pazartesi) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Tüm tarafları şiddeti derhal durdurmaya ve etkili bir uygulama ve izleme mekanizmasıyla desteklenen düşmanlıkların durdurulması anlaşması ve koşulsuz bir ateşkes imzalamaya çağırıyoruz.

Açıklamada, komitenin “savaşan tarafların liderleri arasında doğrudan bir toplantı yapmak için ilgili tüm tarafların çabalarını seferber etmeye” karar verildiği ve IGAD'ın bunu başarmak için hemen Afrika Birliği (AfB) ile koordinasyona başlayacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, arabulucu ülkelerin Sudan'daki krizin etnik bir yaklaşım sergilemek yerine, komşu ülkelere yansımalarından duyduğu endişe dile getirildi. Komşu ülkelerin çatışmalardan kaçan mültecileri kabul etmedeki rolü ise memnuniyetle karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, bölge ülkelerine her türlü dış müdahaleyi ve askeri desteği engelleme çağrısını yineleyerek, bunun çatışmanın şiddetlenmesine ve uzamasına yol açacağını kaydetti. Bu çağrı, Washington'un Afrika işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın Addis Ababa'ya ziyaretini duyurmasıyla aynı zamanda yapıldı.

Hükümet heyeti ise Kenya'nın oturum başkanlığını protesto ederek, IGAD oturumunu boykot etti ve Kenya'nın müzakerelere katılmadan önce komite başkanlığından çıkarılmasını şart koştu. Sudan Haber Ajansı (SUNA), Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sudan hükümetinin heyeti yalnızca bölgesel örgütlerle iletişimdeki ciddiyetini kanıtlamak ve “savaşın hedeflere ulaşmanın bir yolu olmaması gerektiği” inancı doğrultusunda gönderdiğini bildirdi.

Diğer yandan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) yaptığı açıklamada, hükümet heyetinin dörtlü toplantıyı boykot etmesini eleştirerek, “Silahlı kuvvetler heyetinin, Addis Ababa'ya gelmesine rağmen dayanıksız ve nesnel olmayan bahanelerle ilk oturumu boykot etmesine şaşırdık. Bu sorumsuz davranış, ısrar ettiğimiz şeyi yani askeri kurum içindeki kararın gasp edildiği ve bünyesinde savaşı uzatmaya çalışan çok sayıda karar alma merkezinin bulunduğunu açıkça ortaya koyuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU