Türkiye'den Ukrayna'ya giden Azov Taburu komutanları cephe hattına geri dönecek

Kremlin karara tepki gösterdi

Azov Taburu komutanları Mayıs 2022'te Mariupol'de yaklaşık 1000 kişiyle birlikte esir alınmıştı (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından kendisiyle birlikte Ukrayna'ya götürdüğü Azov Taburu komutanları cepheye geri döneceklerini açıkladı.

Azov savaşçıları dün Lviv'e ulaştıktan kısa süre sonra bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'deki deneyimleri ve gelecek planlarına ilişkin konuştu.

Azov Taburu komutanlarından Denys Prokopenko, "Bugün için en önemli şey Ukrayna ordusunun cephe hattında stratejik üstünlüğü ele geçirmesi ve her gün ilerlemesi" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prokopenko, cepheye katılmak için Ukrayna'ya döndüklerini söyledi.

Türkiye'de geçirdiği günleri ünlü Ukraynalı yazar Lesya Ukrainka'nın bir şiiriyle anlatan ikinci komutan Svyatoslav Palamar ise, "Parlak gözlere, güçlü bir ruha ve zayıf bir iradeye sahip sakatlardık. Kartal kanatları sırtımızda büyüyordu ancak Türk topraklarına zincirlenmiştik. Zelenski ve ekibi zincirlerimizi çıkarmak için gerekli anahtarı buldu" diye konuştu.

Palamar ayrıca, "İşimizi yapmaya devam edeceğiz. Biz askeriz. Bir yemin ettik" dedi.

Azov Taburu komutanları Mariupol'ün Mayıs 2022'de düşmesinin ardından Rus güçleri tarafından esir alınmış, daha sonra bir esir değişimi anlaşması kapsamında Türkiye'ye gönderilmişti.

O dönem Ankara'nın arabuluculuğunda yapılan anlaşmayla birlikte Azov Taburu mensuplarının savaş bitene kadar Türkiye'de kalması kararlaştırılmıştı.

Karar Kremlin'in tepkisini çekti

5 Azov Taburu komutanının Türkiye'den ayrılarak Zelenski'yle birlikte Ukrayna'ya dönmesi Kremlin'in tepkisini çekti.

Rusya'dan konuyla ilgili yapılan ilk açıklamada, Azov savaşçılarının dönüşünün esir değişim anlaşmasının doğrudan bir ihlali olduğu belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Anlaşma şartları bu kez hem Ukrayna hem de Türkiye tarafından ihlal edildi" dedi.

Peskov, Azov Taburu liderlerini iade etme kararının, yaklaşan NATO zirvesi öncesinde Türkiye'nin dayanışma gösterme baskısı altında olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.


Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal, Kommersant
 

DAHA FAZLA HABER OKU