Macron, Ukrayna ve Rusya'yı masaya oturtmak için Çin'le çalışmak istiyor

Kiev'in tutumu, Moskova'nın istiladan elde ettiği toprak kazanımlarını Rusya'nın elinde tutmasına izin veren her şeyi veto etmek oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AFP)

Emmanuel Macron'un Çin'le Rusya ve Ukrayna arasında "yaz itibarıyla" görüşmeler yapılmasını sağlayabilecek düzenlemeler arayışında olduğu söyleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın dış politika danışmanı Emmanuel Bonne'dan, müzakereleri başlatmak amacıyla Çinli mevkidaşı Wang Yi'ye ulaşmasını istediğine inanılıyor.

Macron, yakın zamanda Çin'e yaptığı ziyarette Başkan Şi'yi Başkan Volodimir Zelenski'yle konuşmaya ikna edememiş gibi görünüyor. Şi ve Zelenski, Moskova'nın Ukrayna istilası başladığından beri konuşmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron'un planının detayları net değil ve Zelenski'nin onayının alınıp alınmadığı da bildirilmedi.

Kiev'in tutumu, Moskova'nın istiladan elde ettiği toprak kazanımlarını Rusya'nın elinde tutmasına izin veren her şeyi veto etmek oldu. Bloomberg, görüşme olasılığının Ukrayna'nın kuvvetli bir bahar saldırısı düzenleyip müzakere için elini güçlendirmesine bağlı olduğunu öne sürdü.

Macron'un ofisinden bir yetkili, Bloomberg'e Bonne'un Wang'la görüşme planını doğrularken ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve Fransa'nın müttefiklerinin herhangi bir Fransız girişiminden haberdar edildiğini sözlerine ekledi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise sorulara cevaben bilginin kaynağını bilmediklerini ve "doğruluğunu teyit etmenin zor olduğunu" belirtti.

The Telegraph, Macron'un ofisinin Zelenski'yle "bir barış zirvesi düzenlenmesine dair atılacak adımları ele aldığını" bildirdi.

Hükümet içinden bir yetkili, gazeteye "Macron, Çin gezisi sırasında Çin'in yapıcı bir rol oynamasını sağlamak istediğini açıkça söyledi. Doğal olarak diplomatik görüşmeler gerçekleşti ve bunun devamı da [gelecek]" dedi.

Çin ziyaretinde Macron'un yanında, Tayvan'a karşı şiddet uygulanmamasını teşvik etmeyi sürdüren Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de vardı.

Leyen, ziyaret sonrasında komisyona şöyle konuştu:

Güçlü bir Avrupa-Çin politikası, üye devletler ve AB kurumları arasında güçlü bir koordinasyona ve böl ve yönet taktiklerinden kaçınma isteğine dayanıyor.

Son günlerde ve haftalarda bu taktiklere başvurulduğunu zaten gördük ve artık Avrupa'nın da harekete geçme zamanı geldi. Şimdi ortak irademizi ortaya koyma zamanı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU