Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro yargılanabilir mi?

Sessizliğini 44 saat sonra bozdu ama yenilgiyi açıkça kabul etmedi

Brezilye Devlet Başkanı Bolsonaro seçim yenilgisi sonrası ilk konuşmasında rakibi Lula da Silva'nın adını hiç anmadı (AFP)

Brezilya Devlet Başkanlığı seçimini İşçi Partisi adayı Lula da Silva'ya az farkla kaybeden Jair Bolsonaro'nun yargı önüne çıkıp çıkmayacağı veya siyasi kariyerinin sürüp sürmeyeceği merak konusu.

Yüzde 50,9'a karşı yüzde 49,1'le kaybettiği seçimden 44 saat sonra gazetecilerin karşısına çıkan Bolsonaro, yenilgiyi açıkça kabullenmedi ama sonuca itiraz da etmedi. Sadece iki dakika konuşan sağcı ittifak adayı seçmenlere teşekkür ederken "Tanrı, vatan, aile ve hürriyet" sloganını tekrarladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Bolsonaro'nun ardından özel kalem müdürü Ciro Nogueira "geçiş sürecinin başlayacağını" belirtti ve bunun üzerine Brezilya Yüksek Mahkemesi de açıklama yaparak devir teslim sürecini resmen başlattı.

Taraftarlarının seçim sonrası başlattığı eylemleri seçim sürecindeki adaletsizliklerin sonucu diye yorumlayan Bolsonaro şöyle dedi:

Bizim yöntemlerimiz, toprakları işgal ederek, özel mülkü ihlal ederek ve seyahat özgürlüğünü engelleyerek hep halka zarar veren solun kullandıklarıyla aynı olamaz.

Ülke genelinde onlarca otoyolu TIR kamyonları ve traktörlerle kapatan Bolsonaro yanlıları, orduya yönetime el koyma çağrısı yapıyor. 

Rio Times'a konuşan göstericilerden biri şöyle dedi:

Başkan adına konuşmak Yüksek Mahkeme'nin işi değil. Seçim sonucunu kabul ettiğini bizzat kendisi söylemeli.

Bolsonaro yanlılarının Telegram kanallarında ve sosyal medya hesaplarındaysa, eylem çağrılarında Bolsonaro'nun adının geçmemesi uyarısı yapıldı:

Bolsonaro protestoları desteklemediğini söyleyecek çünkü konuşursa tutuklanabilir. Sokaklarda 72 saat kalmalıyız.

İktidarı boyunca 150'den fazla defa görevi kötüye kullanma suçlamasıyla karşılaşan ama dokunulmazlığının yardımıyla bunları savuşturan Bolsonaro önümüzdeki yıllarda birçok davayla karşılaşabilir.

Bolsonaro'nun hafife aldığı koronavirüs pandemisi nedeniyle 685 bin Brezilyalı hayatını kaybetmişti. Senatoda Bolsonaro'nun ölümlere yol açtığı gerekçesiyle yargılanması gerektiğine ilişkin önerge verilmişti.

Bolsonaro, senatör oğlunun da adının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet ağına ilişkin polis soruşturmasını engellemekten de yargılanabilir.

Fluminense Federal Üniversitesi hukuk öğretim üyesi Rogerio Dultra dos Santos, sağcı liderin görev süresinin 1 Ocak'a kadar devam ettiğini hatırlatarak AFP'ye şöyle konuştu:

Başkanlık dönemi sona erdiğinde Jair Bolsonaro adalete hesap verebilir hale gelecek ve savcılık yeni soruşturmalar açmaya yetkili olacak.

"Tropik Trump" diye anılan lider seçimi kaybetmesi halinde siyaseti bırakacağını söylemişti ama Rio de Janeiro Federal Üniversitesi siyaset bilimi öğretim üyesi Mayra Goulart, buna çok şaşıracağını söyledi.

Goulart'a göre, taraftarları eyaletlerde ve Kongre'de hâlâ etkili olan Bolsonaro'nun tıpkı eski ABD Başkanı Donald Trump gibi yenilgiye rağmen siyasette rol sahibi olmayı sürdürecek.

 

Independent Türkçe, AFP, Rio Times

DAHA FAZLA HABER OKU