Konkordato ilan etmek zorlaşıyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni düzenlemeyle konkordato ilanlarının bağımsız denetim kuruluşlarının raporları doğrultusunda yapılabileceğini söyledi

Konkordato ilan eden firmaların sayısı 47 günde 623 arttı. 

NTV canlı yayınında Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, firmalara “iflastan kurtulma ihtimali” sunan konkordato ilanlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Konkordato ilanı sayısının 979’a ulaştığını belirten Pekcan, firmaların artık bu ilanı bağımsız bir denetim kuruluşun raporu doğrultusunda yapabileceğini söyledi: 

“Konkordato konusunda Adalet Bakanlığımızın çalışmalarına katkı sağlıyoruz.Her hafta Ticaret Sicil Gazetesinde açılan ve kapanan firmalara ait rakamlar yayımlanıyor. Yapılan yeni düzenlemeyle konkordato konusunda da ciddi değişiklikler yapıldı. Bundan böyle bağımsız bir denetim kuruluşlarının raporları doğrultusunda konkordato ilan edilebilecek.”

Ticaret Bakanı, 10 Kasım’da yaptığı açıklamada konkordato ilan eden firma sayısının 356 olduunu uyurmuştu. 13 Aralık'ta sayı 856’ya çıkmıştı. 

OHAL sonrası konkordatoda artış 

İflasın eşiğindeki firmalara “borç yapılandırma” imkânı sunan konkordato ilanları, “iflas erteleme” başvurularının durdurulmasının ardından artış göstermeye başladı. 

Türk Lirası’nda 2016 sonrası başlayan değer kayıpları yüksek döviz borcu olan şirketlerin mâli yapısını bozdu. 

1 Ağustos 2017’de alınan Olağanüstü Hâl (OHAL) kararıyla iflas erteleme başvuruları durduruldu. Kararın FETÖ'cü şirketlerin iflas ertelemeye başvurmaması için bir tedbir niteliğinde alındığı ifade edilmişti. 

İflas erteleme başvurusu yapamayan şirketler alacaklılarla anlaşmak için 12 yıldır neredeyse hiç kullanılmayan konkordatoya yönelmeye başladı. 

Bugüne kadar konkordato ilan eden bazı firmalar şöyle: 

  • Tavukçuluk devi Keskinoğlu
  • 1938 yılında Salih Hotiç tarafından kurulan ayakkabı ve aksesuar firması Hotiç
  • 1948’de Yeşil Kardeşler tarafından küçük bir atölyede kurulan Yeşil Kundura
  • 1965'ten bu yana faaliyet gösteren Eser Ayakkabıcılık
  • Türkiye’nin dünyaca ünlü mücevher firması Gilan
  • 1984’te Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikasını kuran Yörsan
  • 39 yıl önce Denizli’de kurulan, Cemal Pekdemir’e ait süpermarket zinciri Pekdemir Çiftliği
  • Ankaralı süpermarket zinciri Makro
  • Ticaret hayatına 1920’de başlayan Kayserili firma Nalpaş Gıda
  • Altyapı şirketleri Sedyol ve Payas İnşaat
  • Ahşap ürünleri üreticisi Marmara Dengizekler

Konkordato nedir? 

7101 no’lu İcra ve İflâs Kanunu’nun 13’üncü maddesi konkordatoyu şöyle açıklıyor:

“Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir.”

Bir firmanın konkordato talebi üzerine mahkeme, istenilen belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ediyor ve bir “geçici mühlet kararı” veriyor. Bu süreçte borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli tüm tedbirler alınıyor. 

Geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan portalında ilan ediliyor ve Tapu Müdürlüğü’ne, Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliği’ne, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve diğer ilgili yerlere bildiriliyor. 

Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde veriyor. 

Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet veriliyor.  

Konkordato ve iflas erteleme arasındaki farklar

Borçlu ile alacakları arasında yapılan yeni bir anlaşma olarak kabul edilen konkordato sisteminde borçlu olan firma, borçlarını belirlenen sürede ödemekle yükümlü.

Konkordato projesini inceleyen mahkeme, borçlunun gerekli şartları taşıdığı kanısına varırsa borçluya iki aylık bir süre tanınıyor ve bu süre içerisinde borçların yüzde 50’sinin ödenmesi şart koşuluyor.

Sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ve gerçek kişiler konkordatoya başvurabiliyor. İflas erteleme talebi ise yalnızca sermaye şirketleri tarafından yapılabiliyor.

İflas ertelemede borca batıklık aranırken, konkordato ilanında mâli durumun bozulmasını kanıtlamak yeterli oluyor.

İflas erteleme isteyen firma mahkemeye bir “iyileştirme projesi” sunmakla yükümlü. Ancak konkordatoda borçlu, alacaklıların çoğu ile bir anlaşma yapıyor.

İki uygulama arasındaki diğer bir fark ise iflas ertelemede alacaklılar firmadan para talep edemezken konkordatoda borcu olan firma belirlenen süre zarfında borcunu ödemeli.

DAHA FAZLA HABER OKU