İran, salgının hız kazanması ve kadro eksikliği nedeniyle zor durumda

İran’da işinden ayrılan hemşirelerin sayısı yüzde 300'e yükseldi

İranlı kadınlar Tahran'da bir caddeden geçiyor (EPA)

İran dün, koronavirüs nedeniyle onlarcasının öldüğü, binlercesinin de virüse yakalandığı hemşirelerin Hemşireler Günü’nü kutladı. Tahran belediyesinden bir yetkili, hükümetin 30 bin kişiyi istihdam ederek kadro eksikliğiyle yüzleşmeye çalıştığını ifade ederken yeni istatistikler ise görevinden ayrılan hemşirelerin sayısının yüzde 300'e çıktığını gösteriyor.

Hemşirelerin işe alınması konusundaki çalışmaları yakından takip eden İran Dini Lideri  Ali Hamaney, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında “koronavirüs salgını sırasında hemşirelerin çabalarının halk arasında değer kazandığını” söyledi Nitekim İran'daki hemşireler, ülkenin eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ikinci döneminden bu yana kötüleşen, Hasan Ruhani döneminde de şekil değiştiren işsizlik krizinden mustarip. Bu nedenle ülkede kalmak yerine bölgesel ve uluslararası alandaki işleri tercih eden hemşireler de İran’dan göç dalgasına dahil oldu.

Yetkililerden elde edilen diğer istatistikler ise koronavirüs salgınının hemşirelik sektörü üzerindeki etkisine rağmen bu yıl 5 bin hemşirenin istihdam edildiğini, yaklaşık 4 bin hemşirenin ise emekli olduğunu gösteriyor

Hemşireler Birliği Başkanı Dr. Muhammed Mirzabeygi, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada salgınla mücadelede yer alan 145 bin kişiden yüzde 42’sine denk gelen 60 bin hemşirenin koronavirüse yakalandığını, 100 hemşirenin ise yaşamını yitirdiğini bildirmişti.

Cumhurbaşkanı’nın halkla ilişkiler departmanı yetkilisinin aktardığına göre Ruhani, İran’ın 60 farklı bölgesinden hemşirelerin temsilcileriyle video konferans ile bir araya geldi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA), İran'daki hemşirelerin temel endişelerinin iş güvencesi eksikliği ve yaşam korkusu olduğunu bildirdi. Tahran Belediyesi’ne ait Hemşehri gazetesi de hemşire göçünün önceki yıllara göre yüzde 300 arttığını aktardı.

Tahran Belediye Meclisi Sözcüsü Ali Ata dün yaptığı açıklamada, göç artışının sebepleri arasında maaşların ödenmemesi olduğunu söyledi. Başkentte 5 bin işsiz hemşirenin bulunduğuna dikkat çekti.

İran Sağlık Bakanlığı, her yüz hemşireden birinin istifa ettiği, bin 500 hemşirenin işten ayrıldığı bilgisini paylaştı. Ancak Hemşehri gazetesi Hemşireler Birliği Genel Sekreteri Muhammed Şerifi’nin elindeki bilgiler doğrultusunda bu sayının 4 bin hemşire olduğunu söylediğini aktardı.

Ancak İran'dan göç eden hemşirelerin sayısını gösteren kesin bir istatistik bulunmuyor.

Ölümler artıyor

İran Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, bir gün içerisinde 6 bin 312 yeni koronavirüs vakası ve 177 can kaybının kaydedildiğini bildirdi.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, yoğun bakımda 5 bin 563 kritik vakanın bulunduğunu, 805 kişinin daha hastaneye yatırıldığını açıkladı. Ülkede koronavirüs vakası toplamda 1 milyon 158 bin 384’e, ölümler ise 53 bin 625’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’nın dünkü verilerinde kırmızı alarm durumu yer almadı. Bakanlık Sözcüsü, son analizlere göre 205 ilin turuncu alarm renginde olduğunu gösterdiğini, sarı bölge sayısının ise 243’e ulaştığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı, verilerin açıklanmasına yönelik yetkililer tarafından yapılan son değişiklik doğrultusunda salgın durumunun 31 ile göre coğrafi dağılımını açıklamayı haftalar önce bırakmıştı.

İran Acil Durum Merkezi Başkanı Pir Hüseyin Koliven, bu ayın başlarında, eyalet valilerinden istatistik sağlama talebinde bulunmuştu. Tahran Belediye Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Nahid Hudakerimi de cumartesi günü yaptığı açıklamada, başkentte İran yılı başından (21 Mart) bu yana koronavirüs kaynaklı 22 bin 393 ölüm kaydedildiğini bildirdi.

Hudakerimi, ölüm oranının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 arttığını bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU