Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretimi kesintisinde anlaştı, petrol fiyatı yüzde 12 yükseldi

Daha önce ertelenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya zirvesinden anlaşma çıktı. Petrol üretiminin günde 10 milyon varil azaltılması bekleniyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (solda) ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2018'deki G20 Arjantin zirvesinde/ Fotoğraf: AP (Arşiv)

Koronavirüs salgınıyla insanların dört aydır eve kapanması, dolayısıyla petrole olan talebin düşmesi nedeniyle mart başından bu yana petrol üretiminin ne kadar olması gerektiğini karar veremeyen taraflar sonunda anlaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan öncülüğündeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve daha önce üretimi kısmayacağını açıklayan Rusya, günlük 10 milyon varil petrol kesintisinde karara vardı. 

Haber akışının ardından ABD Teksas'tan çıkartılan WTI ham petrolünün fiyatı yüzde 12 yükselerek 28,86 oldu. Avrupa tipi Brent petrol ise yüzde 7 artışlar 35,14 dolardan işlem gördü. 

ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette, 9 Nisan'da yaptığı açıklamda "Suudiler ve Rusların piyasayı istikrarlı hâle getirmek adına anlaşmaya varacağı konusunda iyimseriz" demişti. 

Brouillette, "Kanada, Brezilya ve diğer ülkeleri de kattığınızda bence 10 milyon varil kesintiyi, hatta belki daha fazlasını kolaylıkla yapabilirler" ifadelerini kullanmıştı. 

Petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 12 ülkenin oluşturduğu OPEC’in 6 Nisan’da planlanan video konferansı bugüne ertelenmişti. 

Suudi Arabistan- Rusya restleşmesi yarayı büyütmüştü

Koronavirüsün neden olduğu talep düşüklüğünü görüşmek üzere Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri ve Rusya, 5 Mart’ta toplanmış ancak anlaşma sağlanamamıştı. 

Rusya, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini günde 1,5 milyon varil azaltma talebine olumsuz cevap vermişti.

Bunun üzerine Suudi Arabistan aldığı sürpriz bir kararla petrol fiyatlarında son 20 yılın en büyük indirimine gitmişti. 

Bu durum piyasada bir “petrol seli” olabileceği endişesi yaratırken, Rusya, petrol üreticisi şirketlerine “İstediğiniz kadar üretin” talimatını verdi. 

Bu restleşmeyle petrol dört yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak Suudi Arabistan’ın hamleleri bitmedi. 
 
Ülkenin Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, dün yaptığı açıklamada, birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracaklarını bildirmişti. 

Amerikan petrolü, varil başında 25 dolarla 17 yılın en düşük seviyesini görmüştü. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU