Volkanik patlamaların dinozorları tavuğa çevirdiği ortaya çıktı

"Çığır açan bir araştırma"

Bilim insanları, bulguların dinozorların evrimine ışık tuttuğunu söyledi (Reuters)

Volkanik patlamaların dinozorların tavuk gibi sıcakkanlı olmasına yol açtığı ortaya çıktı.

İspanya'daki Vigo Üniversitesi'yle Britanya'daki University College London ve Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, vücut ısısını kontrol edebilen ilk sıcakkanlı dinozorların 180 milyon yıl önce ortaya çıktığını buldu.

Bilim insanları, neredeyse tüm memelilerde ve kuşlarda görülen bu özelliğin, Mezozoyik Zaman'ın Triyas'tan sonra gelen ikinci dönemi olan Jura'da yaşayan dinozorlarda ortaya çıktığını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık bin fosilin yanı sıra çeşitli iklim modellerinin ve dönemin coğrafi yapısının incelendiği araştırma, hakemli dergi Current Biology'de 15 Mayıs'ta yayımlandı. 

Araştırmada, dinozorların üç ana grubundan ikisini oluşturan teropodlarla (T. rex ve Velociraptor) kuş kalçalı dinozorların (bitki yiyen Stegosaurus ve Triceratops'un akrabaları dahil) Erken Jura döneminde daha soğuk iklimlere gittiği görüldü. 

Bilim insanları, bundan yola çıkarak söz konusu dinozorların endotermi, yani vücut ısısını metabolik şekilde dengeleme özelliği geliştirmiş olabileceğini saptadı. 

Buna karşılık Brontosaurus ve Diplodocus'u içeren diğer ana grubu oluşturan sauropodların daha sıcak bölgelerde kalmayı sürdürdüğü belirtildi. 
 


Araştırmanın yazarlarından Alfio Alessandro Chiarenza, bulgularla ilgili şunları söyledi: 

Analizlerimiz, yoğun volkanik faaliyetlerin küresel ısınmaya ve bitki gruplarının yok olmasına yol açtığı 183 milyon yıl önceki Jenkyns olayı sırasında, ana dinozor gruplarından bazılarının farklı iklimleri tercih ettiğini gösteriyor.

Bu dönemde birçok yeni dinozor grubunun ortaya çıktığını belirten Chiarenza, "Belki de bu çevresel krizin sonucunda oluşan endotermi, teropodların ve kuş kalçalı dinozorların daha soğuk ortamlarda gelişmesini sağlayarak, büyümelerine ve daha fazla yavru üretmelerini mümkün kıldı" dedi. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin bilim dergisi Science Focus ise çalışmayı "Çığır açan araştırma, devasa volkanik patlamaların bazı dinozorları tavuğa çevirdiğini gösteriyor" başlığıyla paylaştı. 

Chiarenza, dergiye açıklamasında bu volkanik patlamaların "küresel ekosistemler üzerinde böyle bir etki yaratabileceği ve dinozorların evrimini etkilemiş olabileceği gerçeği epey yeni bir bulgu" dedi. 


Independent Türkçe, Science Daily, BBC Science Focus

DAHA FAZLA HABER OKU